Traumaverwerking

Traumaverwerking

Traumaverwerking Breda

De Impact van Trauma en Hoe Het Aan te Pakken

Heeft een trauma grote impact op je leven? Iedereen maakt wel eens iets heftigs mee. Maar wat als je moeite hebt om hiermee om te gaan? In dat geval spreken we van een trauma. Herken jij jezelf hierin en verlang je naar verlichting? Gelukkig is een trauma goed te behandelen. Wij bieden passende hulp en informatie om je te begeleiden. Lees hier om te begrijpen wat een trauma is, hoe je het kunt herkennen en ontdek welke behandeling het beste bij jou past.

Wat is een Trauma?

Een trauma is een onverwerkte gebeurtenis uit het verleden. Het kan variëren van een ernstig ongeval tot het overlijden van een belangrijk persoon, seksueel misbruik of geweld. Dit trauma is als een onzichtbare wond in je ziel; onzichtbaar voor anderen maar zeker voelbaar voor jou. Het gevolg is dat deze gebeurtenis onaangename emoties blijft oproepen. Misschien ervaar je angst of emotionele pijn, herbeleef je de gebeurtenis, of blijf je er vaak aan denken.

Wanneer Spreken We van een Trauma?

Een trauma ontstaat wanneer een gebeurtenis zo’n diepgaande impact op je heeft gehad dat je er geen grip op lijkt te kunnen krijgen. Na een pijnlijke ervaring is het normaal om gevoelens van angst, verdriet, hulpeloosheid, schuldgevoel en boosheid te ervaren. Deze emoties verminderen meestal in de loop van de tijd. Als dit echter niet gebeurt en je blijft last houden van deze emoties, kan dit duiden op een trauma.

Symptomen van een Trauma

trauma symptomen
Traumaverwerking in Breda
  • Stress: Een voortdurend gevoel van spanning en stress is een veelvoorkomend symptoom na een trauma.
  • Angstklachten: Je wordt bang voor angst zelf, ongeacht of het gevaar nog aanwezig is.
  • Herbeleven: De traumatische gebeurtenis kan zich keer op keer in je hoofd afspelen.
  • Nachtmerries: Deze gebeurtenis kan zich ook ’s nachts manifesteren in de vorm van nachtmerries.
  • Vermijdingsgedrag: Je gaat situaties, mensen of zelfs voorwerpen uit de weg die je doen denken aan de traumatische gebeurtenis, uit angst om herinnerd te worden of om opnieuw angstig te worden.
  • Isolement: Als gevolg van een trauma kun je in een isolement raken, wat een gevoel van eenzaamheid met zich meebrengt.
  • Controleverlies: Je kunt het gevoel hebben dat je de controle over je leven verliest.
  • Negatieve gedachten: Het kan leiden tot depressieve gevoelens en een sombere stemming.
  • Een gejaagd en waakzaam gevoel: Het gevoel dat je constant ‘aan’ staat en in een staat van paraatheid verkeert, zelfs als er geen duidelijk gevaar is.
  • Schrikken of paniek: Overdreven schrikreacties en zelfs paniekaanvallen kunnen voorkomen.
  • Slechte concentratie: Je concentratievermogen kan afnemen.
  • Duizeligheid: Sommige mensen ervaren ook duizeligheid na een trauma.
  • Woedeaanvallen: Woede-uitbarstingen en agressief gedrag kunnen zich voordoen, terwijl dat niet gebruikelijk voor je is.

Wanneer deze klachten langdurig aanhouden en leiden tot posttraumatische stressstoornis (PTSS), kunnen er nog andere symptomen optreden:

  • Laag zelfbeeld: Je kunt een laag zelfbeeld ontwikkelen na een trauma, met weinig zelfvertrouwen en negatieve zelfwaardering.
  • Functioneringsproblemen: Het kan van invloed zijn op je dagelijkse functioneren in je gezin, werk en relaties.
  • Emotionele uitdagingen: Het kan moeilijk zijn om je emoties te begrijpen en ermee om te gaan na een trauma, waardoor je een gevoel van leegte kunt ervaren en de controle over je emoties kunt verliezen.
  • Toevlucht tot verdovende middelen: Sommige mensen met een trauma kunnen hun toevlucht nemen tot drank of drugs.
  • Zelfbeschadiging of roekeloos gedrag: Dit omvat zelfverwonding en roekeloos gedrag waarbij onnodige risico’s worden genomen.

Trauma bij Kinderen

Bij kinderen zijn de tekenen van trauma soms duidelijker zichtbaar. Dit kan zich uiten in zich terugtrekken of vluchten van lastige situaties, of juist hyperactief gedrag. Veelvoorkomende signalen zijn onder andere angst, huilen, schrikreacties, agressie, teruggetrokkenheid, moeite met communiceren en onrustig gedrag.

Hoe Ga Je Om met een Trauma?

Het is verleidelijk om een trauma te verbergen, maar dit is geen effectieve aanpak. Vermijdingsgedrag kan leiden tot verergering van de traumagerelateerde klachten. Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken. Het is ook essentieel om te praten over je trauma met iemand die je vertrouwt, en om er voor anderen te zijn die een trauma hebben ervaren.

Als je zelf een trauma hebt, is het belangrijk te weten dat trauma beheersbaar is en dat hulp beschikbaar is om van vervelende symptomen af te komen. Nieuwe alternatieve methoden, zoals hypnotherapie, kunnen effectief zijn bij de behandeling van trauma’s. Als je meer wilt weten over hoe Hypnotherapie van Hypnohelp in Breda jou kan helpen om van je trauma af te komen, kun je altijd contact met ons opnemen voor een gratis ontdekkingsgesprek.